Hästeriet för dagen!

Nu så är allt hästeri klart, ridit Elmer på förmiddagen i Bärsta. Glömde nämna i förra inlägget att jag ramlade av, hehe... Skulle bara galoppera fram i höger varv och kommer till ena kortsidan och han trycker ihop sig lite första svängen och jag driver då fram och inget mer med det. Nästa sväng gör han likadant men lite mer och då gör jag likadant men lite mer. Det resulterar till att han skjuter rakt upp men jag håller mig kvar lite obalanserad och då skjuter han upp mig igen och den lilla balansen som jag hade kvar efter första bocken var som bortblåst. Efter den andra bocken hänger jag på sidan och tänker "nu skrämmer vi de andra hästarna", Elmer drog i väg i ett par väldigt stora galoppsprång medan jag hänger på sidan så jag har ingen chans att hålla mig kvar, men jag får i alla fall lite stopp på honom så att han inte är i ösgalopp när jag tappade taget. 
 
Nu har jag då ramlat av åtta gånger på fem månader. De sedanste fyra åren har jag totalt ramlat av åtta gånger om man inte räknar med de senaste fem månaderna... Men, men gör om gör rätt och lär dig av dina misstag!
 
Har nu på eftermiddagen tillbringat några timmar i ridhuset i Hallsta för att kolla på löshoppningen och jag hamnade nere i manegen och fick lära mig en hel del nya saker om löshoppning till exempel vad man exakt kollar på när hästen ska löshoppas och en massa andra saker! 
 
Hoppas ni haft en underbar dag för det har jag haft! 
 

Klar med kursen!

Just nu känner jag mig som att jag är sjukt otränad. Har ont i varenda muskel i ryggen och magen. Det var mycket basic även idag, vi hoppade huset, så jag är väldigt förvånad över hur det känns i kroppen. Men även den lättaste vägen kan vara den svåraste att få till för det är inte bara att följa vägen. 
 

Träningsverk...

Har väldigt mycket träningsverk sedan gårdagens träning... Vi satt väldigt mycket utan stigbyglar och jag har inte jobbat nedsittning på jag vet inte när. Min mage strejkar lite nu bara för det, men då känns det i alla fall attt man tränat! Hoppas bara att det inte kommer göra någon stor skillnad på min ridning idag. 
 
Är inte lika nervös idag men jag är fortfarande nervös... Ska ge mig fan på att rida ordentligt och försöka undvika toksprången som har en tendens till att komma fram ibland.
 
Ha en bra dag! 
 

Dagens hästar!

Halloj!
 
Har idag skrittat lite med Spirre och har tränat för Charlie med Elmer. Mitt påskägg i år bestod av en hoppkurs på Bärsta. Två pass, ett markarbetspass och ett med lite mer hoppning, hade markarbetspasset idag och hoppningen är imorgon.
 
Elmer var väldigt spänd i början men blev mjukare och mjukare ju mer vi började jobba vilket var väldigt skönt. Jag var själv spänd och nervös för att rida för Charlie. Han är ju liksom B-tränare och jag jobbar för honom, sköter hans hästar och ibland till och med ridit Clinton och Indora. Men det gick bra fast det kändes som att jag var jättedålig... Det vi gjorde var väldigt basic och det märktes tydligt vart Elmer blir svag och inte orkar hålla tempot. Så jag ska lägga upp travbommar och jobba det vi jobbade på idag varje gång jag rider iväg till Bärsta i framtiden. 
 
Hoppas ni haft en bra dag!!
 

Hoppträning 26/3 -13

Hann inte med att skriva om träningen i tisdags och glömde bort det igår men nu så är det en kvart tills jag börjar så nu passar jag på att skriva lite. 
 
Det var tema omhoppning på träningen och jag hade med mig Spirre. Det skulle ha varit bra att ha med Elmer så att vi får träna på omhoppning men det kommer fler tillfällen och eftersom att han var en aning busig i tisdags så ångrar jag inte att jag tog med Spirit, tror Elmer fått vårkänslor för han har varit lite bockig senaste tiden men vi har ökat havren lite också så det kan vara därför.
 
Men tillbaka till hoppträningen, det var omhoppning som sagt och banan var omhoppningen för nått SM kommer inte ihåg om det var häst eller ponny. Det var en sjukt rolig bana i alla fall och den passade mig och Spirit väldigt bra så det inte var på många ställen man kunde göra mycket svängar man skulle hålla en bra framåt galopp och det är min och Spirits specialitet! 
 
Det gick jättebra, inget stopp, inget pet och jag kom tvåa. Vi tog tid och Lisa Kraft och hennes ponny vann, hon och jag är de enda med ponnysar så det var lite kul att ponnysarna var i topp, men vi har lite lättare att svänga med våra små än vad till exempal Johanna har med Olle.
 
Hoppar ni får en bra dag!
 

Typ död.

Efter en heldag i Sura och sen vidare till pållarna så kan jag inte röra mycket mer än fingrarna. 
 
Började dagen med den lilla vanliga stalltjänsten och efter det teori i 2h. Sen blev det ridning och det var bara fem stycken av 11 som red idag vilket gjorde så att vi kunde rida länge och intensivt! Jag red Zarina som är en privathäst som står i Sura, jag har ridit henne förut men då i hoppning. Hon levererade idag också, sjukt fin häst må jag säga och hon är en perfekt gråskimmel! Men hon gör ändå inget gratis så det tog en hel del krafter...
 
Vidare sen till mina pållar och hade tänkt trimma lite med dem men jag var helt slut efter ett pass ridning så det fick bli två uteritter med galopp. Busade rätt så rejält med Spirre för det är verkligen det bästa jag vet efter glass! När det var dags för Elmer ville jag kunna busa lite med honom också men han har varit alldeles för spänd tidigare gånger så jag visste inte riktigt hur det skulle gå. Men idag för första gången tog han för sog och galopperade på uta ba fan och det var jätteroligt, sen blev det ännu bättre när jag märkte att stoppsträckan var 20m istället för 200m som det brukar vara med Spirre, hehe.
 
Är jättenöjd över min dag och den har varit jätterolig men det tar på krafterna att ha kul!!
 

10 minuter rast!

Går igenom sjukdomar hos hästar på dagens lektion. Alla sjukdomar är sådana jag känner till men eftersom att jag har haft så skadefria hästar runt om kring mig så har jag inte varit så insatt i allt sånt. Men nu blir jag typ rädd att allt som vi går igenom kommer hända... Dags att börja bli mycket mer noga med kontroller och visiteringar!
 

Hej

Jag har nyss läst ett åsiktsinlägg som jag fått känslan av handlar om mig och min tränare. Det är ingen positiv åsikt och jag tar åt mig väldigt mycket för jag är en sådan person som inte tål att få negativ kritik, när jag får det försöker jag göra mig så liten som möjligt och gå och gömma mig på något ställe för jag är inte en sådan person som accapterar saker och sedan viftar bort det. 
 
Jag har nu tagit åt mig väldigt mycket även fast det kanske inte ens är mig bloggaren skriver om men det känns som att det är jag. Inlägget handlar om hur folk piskar sina hästar och en elev på en hoppträning tas upp som exempel (jag). Hästen beskrivs i situationen och jag tycker beskrivningen är en blandning av två tillfällen varav en på Elmer och en på Spirit. 
 
Hästen beskrivs som en osäker och obalanserad häst som blivit nervös i en situation. Det stämmer bra in på Elmer för han kan bli lite nervig och han är fortfarande inte så stadig lite osäker lite då och då till exempel på trippelbarrar har jag märkt. Hästen gör även sneda och jämfota hopp vilket jag brukar kalla Elmers toksprång. Men det som inlägget handlar om är om pisken och jag har bara andvänt pisk på Elmer två gånger en gång i Vänsta och en gång i Hallsta. I Vänsta gjorde han ingen "big deal" av det men i Hallsta kickade han och sedan stegrade, lite. Efter det har jag inte vågat använda pisken, Elmer är väldigt känslig och de gånger jag använt pisken har varit långt ifrån hur hårt jag kan slå. Det låter kanske lite oroväckande men jag har slagits med min bror ett antal gånger. 
 
Hur bloggaren beskriver pisken är den gången då jag hade Spirit och jag ramlade av två gånger. På Spirit har jag använt pisken ett antal gånger och jag har varit ganska så brysk det ska jag inte utelämna men så som bloggaren skriver så blir hästen nervös och osäker, Spirit blir inte nervös. Den ponnyn är så sjukt hårdhudad och bryr sig skit i pisken, väldigt frustrerande ibland då man vill ha en reaktion. Tro inte att jag tycker om att göra på det viset för det gör jag inte, varje gång jag använt pisken har jar fått sånt dåligt samvete att jag ibland inte kan sova på en hel natt för jag vill inte göra mina hästar illa och jag vill inte att folk ska använda mig som exempel som den här bloggaren gjort, om det nu är mig bloggaren skriver om. 
 
Hur ryttaren beskrivs är att hen blir väldigt obalanserad och hänger som en vante på hästen. Ja, jag är en vante när jag sitter på Elmer för att jag inte är van vid honom riktigt än men det blir bättre och bättre tycker i alla fall jag själv. Men på Spirit är jag ALDRIG som en vante, visserligen ramlade jag av den där gången men de gånger han stannade då var jag stensäker på att han skulle hoppa och när han då inte gjorde det så hängde jag inte med. Men vem sitter kvar i ett sånt läge? När jag tränade för Jens så berättade han att varje gång en häst stannar så ramlar han av för att han räknar inte med att hästen ska göra det. Skulle man kalla Jens Fredricson obalanserad och som en vante? Jag är långt ifrån hans nivå men jag är fortfarande inte en vante på min ponny!
 
Jag var tvungen att skriva det här inlägget för att få ur mig det. Jag brukar gå och gömma mig och gråta, jag gråter visserligen nu när jag skriver men jag gömmer mig inte. Om det nu handlar om mig så tänker jag inta försvarsposition och försvara mig själv för jag gör ingenting för att göra mina hästar illa, jag har inte agerat rätt i alla situationer men jag har lärt mig ett nytt och bättre sätt som förhoppningsvis kommer göra så att de där stoppen inte inträffar och det har funkat hittills!!

23/3 - 2013

Haft en jättehärlig dag idag, har varit på asbra humör hela tiden även fast jag storstädade mitt rum! 
 
Red ut en sväng barbacka med Elmer och han var inte så pigg på att vilja ha mig kvar på ryggen i galoppen... Men jag höll mig kvar som tur var! Han var jättefin men han tyckte att det blev lite för mycket i galoppen så han sa ifrån men då får man bara smaka på ännu hårdare jobb vilket han borde veta vid det här laget. 
 
Spirit fick en tripp till ridhuset nu på kvällen och alltså den ponnyn! Han kan fortfarande, efter fem år, göra så att jag tappar hakan. Älskar verkligen den ponnyn, det kommer att bli jättejobbigt att sälja honom sen om det fortsätter på det här viset. Kunde till och med göra slut i galopp och det var ju inte ens på världskartan när Spirit blev min. 
 
Fick även ett litet spontant besök av mina kusiner idag, det var ett tag sedan man träffade dem så det var trevligt. Speciellt eftersom att de hade med sig någon ny sort ballerina kakor som var helt sjukt goda! De var marrängsviss, verkligen en kaka som jag rekommenderar!
 
Hoppas ni haft en bra dag!
 

Uppe med tuppen!

Har nu varit ute och fodrat hästarna, har inget inplanerat idag och ändå måste man gå upp tidigt. Men vad gör man inte för sina älsklingar! Om någon timme blir det till att åka ut till stallet igen för att rida Elmer och sen ikväll blir det att åka till Hallsta med Spirre, ska försöka träna in programmet som är i Kinda ännu mer för att få ännu bättre procent och därav mindre straff. 
 
Men är lite orolig hur det kommer bli med Kinda eftersom att det är tre veckor kvar och så som det ser ut ute nu går det inte att galoppera runt på en terrängbana och det ska mycke till om allt ska hinna smälta bort och att det blir mjukare i backen. Men vi får hålla tummarna att vädret är på vår sida!
 

Norrköping!!

Haft tre härliga dagar med klassen på Skogslotten, Norrköping. Vi körde fyrhjuling och traktor och hade teori, jag ska så ta traktorkort men fick nöja mig med fyrhjulingskort så länge men det är inte dåligt det heller. All köring var sjukt kul även fast traktorn inte körde så fort. Med fyhjulingen fick vi göra vanlig köring i början, start och stopp, sen fick vi köra i en terrängbana och jag tror inte att jag gjort något som är så kul någonsin! 
 
Med traktorn fick vi först göra baskörningen start,stopp och backa. Sen när vi fått koll på den fick vi backa med släp och förslytta en last med hjälp av den här gaffelsaken som man kan flytta upp och ner. Fick aldrig lära mig vad just den heter men en massa andra saker kan jag nu utantill. 
 
Det sista vi gjorde var ett teoriprov och jag fick alla rätt 30 av 30, sjukt glad! Så nu har jag ett förarbevis på fyrhjuling!
 
Det är inte jag på bilderna utan det är andra från klassen.
 

Lite uppdatering om hästarna

Okej, jag är tillbaka från Norrköping och har varit det sedan onsdag eftermiddag. Jag hann inte med att gör tidsinställda tyvärr och varför jag inte bloggade i onsdags och igår vet jag inte. 
 
Men nu är jag tillbaka från min lilla "bloggpaus". Jessica hade Spirit måndag-onsdag den här veckan eftersom att jag var i Norrköping så Spirit har fått röra på sig lite i alla fall men Elmer fick vila måndag och tisdag. När jag kom hem i onsdags åkta jag raka vägen ut till hästarna för att rida Elmer. Vi skrittade och travade ut lite och han var lite stutsig och ville busa lite därav red jag till ridhuset igår med honom för att han skulle få stutsa lite och om jag ramlar av i ett ridhus behöver jag inte vara orolig för att han sticker. Jag ramlade dock inte av vilket var tur men han stutsade en del i galoppen men det var inga jobbiga bockar, mest glädjeskutt från hans sida. Han tycker att det är jätteroligt att jobba har jag märkt och då kan han få göra lite skutt ibland.
 
Spirit fick stå igår... Har inte ridit honom sen i söndags och jag har verkligen längtat efter att rida honom när jag var i Norrköping men det sket sig igår, får se om jag kan skritta med honom idag om jag inte kommer hem för sent efter skolan (slutar 15:30 på bellevue). 
 

Halloj!

Dålig uppdatering under helgen.... Men jag har haft en del att stå i så bloggen var inte högsta prioritet.
 
Har under dagen ridit iväg till Bärsta med Elmer och varit med på en Pay'n ride med Spirre. Båda pojkarna var jättefina idag och jag kände verkligen att min ridning går framåt vilket är en sjukt härlig känsla! Spirit var jättefin på framridningen men spände till inne på banan och när han blir spänd så försvinner bjudningen och då blir stödet inge bra osv. Men han gick stundtals bra och får jag nu rida lite med en graman då kommer övergångarna nog bli bättre i alla fall. För första avbråttet till trav efter galoppen var typ så att jag tappade hakan.
 
Nu ska jag packa grejer som jag ska ha med till Norrköping och efter det blir det till att skriva tidsinställda för det finns till 99% säkerhet inte internet där borta...
 
 

Magin av en graman <3

Min älskade lilla plutt ponny var helt underbar idag!!!!!
 
Åkte till ridhuset i hallsta med Spirit idag för att trimma lite till morgondagens pay'n ride. Passet började hyfsat bra men Spirit ville inte riktigt ta det till nästa nivå men då fick jag låna en graman av Nina som var där och red med Dart. Jag har aldrig ridit med graman på Spirit men jag har varit lite nyfiken på hur han skulle reagera om jag red men en. Så jag red runt lite med den för att känna lite på hur han gick med den, han tog det till nästa nivå och kanske en till och det var helt underbart!
 
Så imorgon efter pay'n riden så åker vi in till någon hästbutik för att skaffa oss en egen graman. Den kommer då förhoppningsvis hjälpa mig och Spirit med övergångarna samt att verkligen jobba på rätt sätt. Sen kommer vi inte behöva bråka med dressyren vilket kommer vara så skönt att slippa. Eftersom att han då förhoppningsvis jobbar på ett korekt sätt kommer jag kunna jobba mer på min sits och bli stadig så det är en win win for everybody!! 
 
Den här veckan har varit helt fantastisk, jag lever på rosa moln!!
 

Isolerat ridhus in my <3

Red iväg till Bärsta med Spirit idag, var borta i över en och en halv timme så det kändes jättebra att jag hade tiden att rida ordentligt. Spirit var jättefin, lite spänd när jag precis kommit in i ridhuset, det finns en hel del grejer att glo på som det inte brukar finnas i ett ridhus. Men han släppte det ganska fort och blev då jättemjuk och fin, jag skulle ha kunnat trava runt fortfarande om det inte hade börjat blivit mörkt.
 
Det stod även en relaterad linje på ena långsidan med troligtvis 21,5 meter mellan räcket och oxern. Så jag tog och skuttade över de ett par gånger. Första gången så kändes det verkligen som att Spirit var bossen och jag bara en liten fripassagerare och det är då positivt. Han tog egna beslut om att öka tempot och hoppa av sort och ta i vilket han helst brukar vilja slippa. Blev så ett antal gånger, Spirit körde sitt race, men det var även ett par gånger som jag tvingade in 6 språng så att han hoppar lite mer höjd. 
 
Jättenöjd över min lilla pojke idag! 
 

I'm living my dream

Som jag skrev igår så skulle Elmer skrittas och Spirit skulle vara prio ett och faktiskt så blev det så som jag tänkt för en gång skull. Men en annan sak som inte riktigt föjlde planerna var att jag tänkt rida iväg till ridhuset med Spirre men det var så mycket folk som red där redan så jag travade på vägarna runt Bästa istället som var väldigt mycket mer uppskattat av Spirit. Han var jättefin dock lite stark men han har ju stått i tre dagar så det är inte så konstigt.
 
Sen en liten parantes är att Robin Stjernberg har slått rekord i hur många gånger en och samma låt har spelats under en dag på Spotify. You hade spelats ca 649 000 gånger!!! Fullkomligt ÄLSKAR den låten som ni redan vet och jag kan lätt säga att jag är en av de som lyssnat på den hundratals gånger!
 

Då är filmen här!

 

Hoppelihopp

I tisdags var det dags för hoppträning, dock var det mamma som satt på hästryggen och inte jag. Väldigt tråkigt men roligt att se hur duktig mamma är. Men nu längtar jag bara tillbaka så jag kan komma igång och träna !

Ha de bäst !

Olle bjuder på en fin liten bild när han var hungrig !


Att hålla tal

Har för bara några minuter sedan haft en redovisning om vad man ska göra vid en olycka relaterat till ett fordon. Det var inget stort arbete men vi skulle ändå ha en liten redovisning och jag vet inte riktigt vad som har hänt. Tidigare så har jag hela tiden skakat på rösten och varit så sjukt nervös när jag står och pratar framför ett tiotal personer men nu helt plötsligt så trivs jag nästan lika mycket som jag gör i min säng på morgonen. 
 
Det är så skönt att känna så eftersom att jag tidigare varit väldigt osäker att stå och hålla tal. Riktigt härlig känsla må jag säga!
 
Ha en bra dag!!
 

Mentalt = superglad!!!! Fysiskt = Somnar snart...

Red ut en sväng med Elmer idag så att han fick sträcka ut sig och mjuka upp eventuell träningsverk från igår. Han var jättefin, lyhörd och väldigt samarbetsvillig, blir så glad när hästarna är på det humöret för allt blir så sjukt mycket lättare! Spirit fick stå idag igen men imorgon blir det fokus på Spirit och Elmer får antingen skrittas eller stå.
 
Har redigerat klart filmen men kan inte ladda upp den just nu för min bror spelar på sitt xbox och när jag börjar ladda upp filmer på youtube dör hans xbox så för att vara snäll så väntar jag lite med att ladda upp filmen!
 
Hoppas er dag har varit fantastisk!
 

Catch high e: Acacio

Calle är en sån sjukt fin häst, väldigt svag och jag skulle bara vilja ta hem honom och ha honom som ett litet projekt men jag har redan två så en till har jag inte råd med... Men det är helt klart en häst som jag skulle vilja ha. Jag har tidigare nämnt en annan Calle som är hur mysig och go som helst, det är inte den jag skriver om nu, jag vill ha honom också men som jag skrev igår så är han under inridning. 
 
Calle (Catch high) däremot är inriden men väldigt svag i galoppen och blir lite stutsig när man kräver att han ska bära sig själv vilket han tycker är jobbigt. Han är en ridskolehäst som skulle bli så sjukt bra som enmanshäst då en och samma person rider varje dag och har en plan i sin ridning. Jag tycker verkligen att det är synd att han går på ridskola för i nuläget är han ändå för svår för att alla skulle kunna rida honom och han skulle kunna bli så bra som hopphäst. 
 
Jag fick rida honom idag för Sandra (vår nya ridlärare eftersom att Karin fått barn) och han var i klass med hur Elmer var igår. Det är så himla roligt när det går så här bra och man blir så peppad till att rida mera, så det är tur att jag har två stycken hemma som bara väntar på att jag ska komma dit!
 
Hoppas ni haft en bra dag än så länge!
 
Calles pappa Acacio på bilden (har ingen bild på Calle)

Seg morgon...

Ville inte gå upp ur sängen idag... Sängen var för skön! Men ska till Sura idag så jag var tvungen att gå upp men det tog emot en hel del. Blev rätt så sent igår då jag hade lite att göra efter att jag kommit hem från hoppträningen och jag kom hem från hoppträningen ca 21:30. 
 
Men sånt är livet när man har häst antar jag, sena kvällar och tidiga mornar!
 
Ha en bra dag!
 

Hoppträning 12/3 - 13 med superduperduktiga Elmer

KLICK!
 
Där så började allt funka, har kämpat i dryga 4 månader nu och jag vet att det har gått framåt men IDAG, idag så var det så himla tydligt med min känsla och sen på filmen. Kan inte sluta le då jag lever i extas! Jag börjar verkligen lyckas med att försöka få Elmer stark och redo för att gå banor på 1m felfritt. 
 
Idag var det fokus på rytmen och lite kruligheter med lite vägar och allt bara funkade. Jag har försökt att bara hålla en bra rytm, det har varit mitt mål varje träning och tävling och i söndags fick jag en bra rytm i 90cm och idag på träningen så var den så sjukt mycket bättre. Elmer jobbade på i en bra form och jag fick upp honom så att han inte gick allt för mycket på bogarna och galoppen kändes svängbar och reglerbar! Allt på en gång och det kom som en chock så jag kan inte beskriva hur glad jag är!!! 
 
Nu lägger jag mig verkligen med ett leende på läpparna, god natt och dröm sött!!!
 

Varför jag älskar hästar

Ingen häst är den andra lik och det gör alla till en utmaning vilket betyder att man måste pressa sig själv till att bli bättre. Man behöver inte satsa mot världseliten för att hålla på med hästar (fast jag gör det). Hästar kommer i både små och stora paket med miljoner olika attityder men alla hästar är snälla rakt igenom, vissa kan vara lite "fulla i fan" men i grund och botten är de snälla djur. 
 
Bandet mellan häst och ryttare är något som inte går att beskriva. Man får stå ut i regn och rusk och det kostar blod, svett och tårar men allt detta är det värt för när det går bra och hästen litar 110% på dig och du litar på hästen till 110% så är känslan helt fantastiskt underbar. 
 
Alla de år som jag nu ridit Spirit har inte alltid varit guld och gröna skogar men utav 4 år så har vi bara haft ett skit år. Det är lätt att haka upp sig på det dåliga men det finns så mycket mer än så. Jag har skapat fantastiska minnen tillsammans med Spirit och det finns fortfarande tid till ännu mer minnen både positiva och negativa. Man måste uppleva de negativa för att uppskatta det positiva och lära sig av sina misstag. Hästarna vill alltid göra oss ryttare glada men det är inte alltid de förstår vad vi menar och då blir det kanske inte så som vi vill men det är vårat eget fel! 
 
En häst är inte skapad för att vi ska sitta på deras ryggar, det ligger inte i deras natur att vi sitter upp varje dag och tränar upp de muskler som vi vill träna upp på dem för att kunna utföra en viss typ av ridning. Trots detta lär vi dem att det är så en dag går till och de går med på det, vissa hästar mer eller mindre men med rätt hantering av hästarna så går det alltid förr eller senare. 
 
Så varför jag älskar hästar är för att de här otroligt vackra djuren trotsar sin natur för att de inte vill göra oss besvikna, de kämpar på även om de är livrädda!
 
 

Praktiken!

Varit på praktik idag då, haft en jättebra dag där jag gosade mycket med hästarna. Älskar att gosa med Calle han är bara för go, vill ha den hästen! Men han är säkert svindyr och eftersom att han hålls på att rida in så kanske han inte är så bra till mig då jag inte har en aning om hur man rider in hästar... Jag har utbildat Spirit och försöker utbilda Elmer men båda var inridna när jag började rida dem vilket är en väldig skillnad.
 
Men någongång i framtiden så kommer jag lära mig att rida in hästar för jag vill kunna föda upp lite hästar, kanske. Jag vill i alla fall kunna föda upp minst en häst och jag vet redan vad den ska heta om det blir en hingst. 
 
Hoppas ni haft en lika bra dag som jag har haft!
 

Dagens stall 12 mars 2013

Elmer fick en barbacka tur i både skritt och trav, han blev hur mjuk som helst och jag ville gärna ta en vända till med honom men faktumet att jag frös händerna, fötterna och öronen av mig gjorde att det bara blev en uteritt på 1h. Gick även förbi Gränby som jag bara gått förbi med honom när det varit mörkt så han var lite på tårna, kanske därför han blev så fin när han slappnade av efter att vi travat lite. Mycket stolt över Elmer idag!
 
Spirit fick vila idag då han vaccineras någon gång under dagen. Imorgon blir det hoppträning med Elmer och Spirit skrittas.
 
Hoppas ni haft en toppendag!
 

Hästarna och jag <3


Shopping

Åhh vad jag älskar att köpa nya fina saker som hör till hästarna/mig själv !!
 
Efter att jag och mamma varit i hallsta idag svängde vi in på hööks. Jag har länge spanat in ett schabrak som jag länge velat ha men det börjar bli lite thigt med plats för schabrak just nu !
 
MEN... Jag lyckades övertala min kära mor att detta fina schabrak skulle få följa med oss hem så nu finns ännu ett schabrak i samlingen ;) Som tur var fick vi 100 kr rabatt som inte är helt fel ;)
 
Schabraket finns att köpa HÄR
 

SpeakerJ

Hej allihopa !
 
Idag var det som sagt seriehoppning på klubben ! Tyvärr så har jag min rygg blivit värre så allt jag får göra för tillfället  är att skritta. Inget stallarbete nästan, ingen hoppning och ingen tävlan, surt är det men sånt är livet....
 
Jag agerade istället speaker på dagens tävling och min kära mamma agerade tidtagare och stöd till mig ! :) Det var nervöst i början men sedan släppte det och allting bara flöt på ! Fick beröm efteråt om hur lugnt och tydligt jag pratade och det är riktigt roligt att höra ! 
 
Måste ge massa creed till min kära bloggkollega Linnéa ! Så otroligt duktig med både Spirre och Elmer. Hon gjorde 4 mycket fina rundor idag, och grattis till första platsen !!! :D
 
Jag vet inte om jag kommer uppdatera så mycket under den här tiden jag är skadad. Jag kommer ha mycket tid att skriva men nog inte så mycket att skriva om. Så nu har jag en fråga till er:
 
Är det något speciellt ni vill veta, vill att jag ska skriva om ? Kommentera då detta inlägg så ska vi se om vi kan fixa fram det ! :)
 
 
Åhhh vad jag längtar till sommaren just nu !!!!
 

Seriehoppning 10 mars 2013

Det blev inte så stressigt som jag trodde att det skulle bli, jag fick ta den tid det tog att rida fram Elmer och vill då passa på att tacka Jessica som kunde hjälpa till med framskrittning, det var en stor hjälp!
 
På framhoppningen med Spirit så gjorde jag som vanligt, två språng på räcket och två på oxern (hann inte mer ändå) och det gjorde han galant eftersom att det bara var 80cm. Sen inne på banan så försöker jag inte tänka för mycket, det enda som var i huvudet på mig var att ha galoppen igenom svängen och sen vänta in hindret och inte attackera fram till hindret. Det funkade jättebra och jag gick nolla i grunden men bli för still till stista hindret och blir då väldigt passiv vilket gjorde att han stanna men jag tar helt och hållet på mig det stoppet.
 
I 90 så var han bara helt perfekt, jag tog ett språng på räcket på framhoppningen, kände att det inte behövdes mer för han var ju redan ordentligt framriden. På banan så är allting verkligen PERFEKT, vi är sådana perfektionister jag och Spirit och när det går så går det jävligt bra må jag säga!
 
 
Efter starten med Spirit i 90 så var det bara att slänga sig av och byta sadel till Elmer och det gick undan rätt bra tycker jag för jag hann upp innan starten före mig gått i mål (det var bara två starter mellen). Men jag fick ta den tid jag behövde på framhoppningen och igen så tänkte jag "tänk inte så mycket bara gör" och det funka.
 
På banan går allt jättebra, helt klart bästa rundan hittills! Blev inngen trav någonstans vilket alltid är jättebra för rytmen och nu känsdes det verkligen som att det går framåt. Är dock lite surt att en bom följde med ner men jag är ändå jättejättenöjd. Men för att undvika det där ynka nedslaget nästa gång måste jag få upp tempot mer på honom.
 
Hoppade inte fram till 100 då jag trodde att det bara skulle göra oss osäkra för det är det som hänt tidigare starter på 100 och som sagt blev det ett mycket bättre resultat på banan. Fick med oss en bom ner för att han inte var i uppförsbacka men jag orkar inte alltid hålla upp honom då det krävs en hel del från min sida. Blev en massa upp- och nedsprång men jag är ändå jävligt nöjd för jag landade med hästen och vi tog oss runt grunden med bara fyra fel. 
 
 
 

"Jobbe?? Naj.. Semesta!!"

Har nu dragit på mig min "Jobbe?? Naj.. Semesta!!" tröja efter dagens seriehoppning. Nollade en av fyra rundor och den med Spirre och resten fick jag 4 fel på så är jättenöjd. Skriver mer om känslan osv tillsammans med filmerna för nu ska jag fixa nått att äta.
 

Vad gör vi? Nu kör vi!

Super taggad till klubbtävlingen idag mycke tack vara att Robin vann igår! Nu ska jag få till fyra superrundor med bra känsla och försöka sätta nollan i varje klass!
 
Ha en bra dag!
 

JA FÖÖR FAAAAAN!!!

 
Jag ÄLSKAR verkligen hans låt, jag grät och hoppade upp och ner i soffan och var verkligen som ett skrikande fan när han vann. Jag har aldrig varit såhär förut men någongång måste vara den första!! Lyssnat non-stop på låten under veckan och absolut älskar den!!!!
 

Hästarna klara för dagen!

Blev inte mycket rida idag, gör för ont i rumpan... Vill kunna sitta i sadeln imorgon då jag tar med mig båda pållarna till hallsta för att tävla (seriehoppning). Elmer fick en liten tur barbacka och Spirit fick ungefär samma men med lite trav och galopp, han har börjat fått havre igen nu så då måste han gå i alla gångarter varje dag för att inte bli helt omöjlig i övergångarna. 
 
Imorgon blir det då 80, 90 med Spirre och 90, 1m med Elmer, det blir första gången jag hoppat två hästar på "tävling" så det kommer bli en ny erfarenhet som är väldigt nyttig, jag hoppas på det bästa och att jag inte blir allt för stressad då allt bara bruka skita sig då. 
 
Hoppas ni haft en bra dag i solen!
 

Vilket underbart väder!

Superfint väder idag igen, idag ska jag verkligen försöka tillbringa så mycket tid ute som möjligt. Försöka få lite färg i ansiktet kanske, måste förbereda en lite lätt bränna innan sommaren för i sommar hade jag tänkt att bli brun och då inte bara från där handskarna slutar upp till att t-shirt ärmen börjar... Hade en så sjukt ful ridbränna förra året och det syns faktiskt lite fortfarande.
 
Har inte så mycket inplanerat idag så jag ska verkligen njuta av det härliga vädret och sen blir det melodifestivalen ikväll (jag älskar Robin stjernbergs låt).
 
Ha en toppendag!
 

An angel sent from heaven <3


 

Vart tog all tid vägen??

Har inte haft mycket att göra idag men ändå har jag inte haft tid att blogga fören nu?? Visserligen tog hästarna ca 4h men det gör dem varje dag.
 
Jag tömkörde Elmer idag, första gången jag gjorde det och han förstod inte riktigt vad jag ville. Men när jag fått ut honom på vägen så gick han i alla fall framåt och svängde bara när vägen gjorde det. Vi hade lite problem att ta oss ut till vägen då han hela tiden vred och vände på sig, tror inte att han tyckte om när jag gick bakom.
 
Spirit fick faktiskt ett ridpass, red ut och galoppa då det var så himla fint väder. Det gjorde faktiskt inte så ont i rumpan men eftersom att jag stod i lätt sits typ hela tiden så skulle det var konstigt om det gjorde ont. Det är inte lätt när man har blåmärken på rumpan... Men Spirit skötte sig exemplariskt, han är min lilla ängel <3
 
Hoppas ni haft en grym dag!
 

Fredagsvlogg!

Har alltid velat vlogga så nu tog jag tag i det, lite tråkig första video men det fick bli så! 
 
 
Ha en bra dag!
 

I brist på annat!

Idag fyller min vovve hela 6 år, tänk vad tiden kan gå fort ibland, det var inte längesen han var en liten köttbulle med ben utstickande från kroppsdelen. 
 
Han var nämligen den valpen i kullen som var först till matskålen och sist därifrån så han var lite rund om magen när vi hämtade hem honom. Men han hade en turbo inbyggd så därav namnet Turbo (fast hans riktiga namn är Guovza). 
 
Så grattis på födelsedagen lilla galningen!
 

 

Lovin life!

Lång dag idag.. Jag var ju tvungen att gå upp tidigt för att åka in till skolan. Vi börjar med traktorkortsteori på torsdagar så jag måste åka in till skolan. Det låter kanske lite som att jag tycker att det är pest och pina men jag har haft en jäkligt bra dag. Hela veckan har varit rolig och bra, har haft nått att göra varje dag eftersom att det varit skola varje dag.
 
Hästarna idag fick vila då min rumpa inte riktigt tycker att det är okej att sitta på hästryggen än. Blir till att tömköra imorgon om rumpan fortfarande inte vill samarbeta... Men att ramla av händer ibland och då får man ta det lite lugnt så att kroppen hinner återhämta sig efter smällen. Jag märkte i höstas när Elmer skickade mig all världens väg att jag kanske borde tagit det lite lugnare då ryggen fick sig en ordentlig smäll men jag körde på och struntade i att ryggen gjorde ont som satan. Har lärt mig en läxa sen då kan man säga. 
 
Hoppas ni haft en toppen dag!
 

Elmshorn 887 - Farsan till Elmer del 2

Internationellt har Elmshorn flertalet avkommor som startat världscupen i hoppning, bland annat Kor II (f. –92) som vann Wiens GP 1999 och var reserv till det holländska OS-laget i hoppning 2000. Även Kor IIs yngre helbror Jarno Hoek’s Ludo har startat i Världscupen.

 

Både amerikanska och europeiska toppryttare av världsklass har Elmshorn-avkommor i sina stall. Flera avkommor har varit högt placerade vid de holländska, belgiska och engelska motsvarigheterna till Breeder’s Trophy i både dressyr och hoppning. Tre avkommor till Elmshorn vid det holländska bruksprovet 2003. Elmshorn vann sitt bruksprov i tyska Warendorf där han genomgående fick högsta betyg, med extra plus för ridbarhet, temperament och hoppförmåga.

 

Elmshorn är godkänd för avel i Holland, Tyskland, Italien och Sverige. Hans totala index blev det mycket höga 135,29. Han blev också bästa hopphingst med 128,89 i index och tvåa som dressyrhingst med index 134,60. På tävlingsbanan visade Elmshorn upp en fantastisk kapacitet där inga hinder var för stora. Han har energi och vilja som gör att han inte har några begränsningar i sin förmåga. Detta kombinerat med ”hinderklokhet” av stora mått gör att Elmshorn 887 är en hingst som är värd att satsa på för den som vill ha en tävlingshäst i sitt stall. Elmshorn kombinerar också två av de allra bästa blodslinjerna. Avelsexperter världen över rekommenderar just kombinationen Lord och Cor de la Bryérè för den som vill producera sporthästar av högsta klass.

 

 Film på Elmers halvbror Evolution H


Film nr 2

 

Film nr 1

 

Dagen 6 mars 2013

Började dagen med praktik på Bärsta, såg inte så mycket av Charlie och Ulle då de var iväg med Asco, Dompe, Indora och Candy till Strömsholm (tror jag). Så det var en lugn dag på gården men dock lite öde. 
 
Efter praktiken så blev det att åka direkt ut till mina hästar och fixa stallet där, för en gång skull hade jag lite tempo när jag mockade deras boxar. Jag brukar ta det väldigt lugnt och mysa lite med pojkarna men idag ville jag bara hem. Är en aning mörbrultad från igår (kan inte sitta på vänster skinkan)... Men jag bet ihop och skrittade i alla fall ut lite med grabbarna.
 
Nu är jag hemma och väntar på att maten ska bli klar och efter det blir det till att fixa iordning filmerna från igår som jag lovat!
 
Hoppas ni haft en toppendag!
 

Elmshorn 887 - Farsan till Elmer del 1

Elmshorn är en Grand Prix-hingst som producerat flertalet Världscuphästar. Elmshorn har betäckt ett stort antal ston i Holland och verkat flera säsonger i Sverige. Elmshorn finns tyvärr inte med oss längre då åldern tog ut sin rätt till slut.

Lord – Corvado – Korenbleem xx

 

Född:1986-2009  Mkh 169 cm – A-premierad 2007

 

Elmshorn är en av de framgångsrikaste avelshingstarna efter Lord i tävlingsstatistiken, och trots att han har en relativt kort karriär i aveln har han redan fem avkommor som startat i Världscupen i hoppning. Hans avkommor har också varit i topp vid årgångstävlingar i ett flertal länder. Elmshorns tävlingskarriär omfattade ett stort antal placeringar i internationell, Svår hoppning. En av hans främsta meriter är andraplatsen i Falsterbos Grand Prix 1996. Totalt var han placerad i 60 procent av sina starter i Svår klass.

 

I Sverige har Elmshorn enbart haft ett fåtal ston, trots det har han haft flera framgångsrika avkommor i unghästchampionat. T ex kvalificerade sig 9 avkommor till semifinalerna i Breeder’s Trophy 2001 och av dessa blev fem placerade i finalerna.



 

Spirit - Yannicträning!

Så sjuuuuuukt rolig träning, krävande utan dess like men sjukt kul!
 
En massa olika kombinationer och tre kombinationen kommer jag leva på länge, Spirre bara flöt på som att det inte va nått och det låg på 1m. Har inte hoppat 1m kombination på jag vet inte när! Fick till ett par riktigt fina språng på hinder som jag nu kan kalla hinder och inte bara nått litet fjutt. Visserligen ramlade jag av två gånger men skit samma säger jag bara, allt annat var suveränt! Har dock lite ont i rumpan då jag landade på markbomen på vänster sittben och de flesta som känner mig vet att jag inte har nått fläsk på rumpan vilket gjorde att sittbenet fick hela smällen... Men, men ba på't igen!
 
Lägger ut film imorgon då jag känner att sängen är väldigt lockande just nu, använder mina sista krafter till att skriva det här inlägget. 
 
God natt och sov sött!
 

Elmer - Lottaträning!

Det blev inte som jag hade tänkt, Elmer fick förlja med till Sura istället för Spirit så Spirit får hänga med till träningen ikväll för Yannic. Det passade så bra att ta med Spirit till Hallsta idag så jag kände att det va lika bra att ta Elmer till Sura då. 
 
Elmer var jätteduktig, gjorde verkligen sitt bästa och sista rundan var helt amazing. Vi stötte på lite komplikationer under framridningen men utan dessa skulle jag inte kunna uppskatta honom på det sättet jag gör när han gör något riktigt bra!
 
Nu på eftermiddan har Elmer fått nya dojor, så innan Camilla kom till stallet fixade jag och mamma stallet, så nu blir det till att vänta i 2h innan vi åker ut till stallet ännu en till gång idag för att lasta Spirre och dra iväg till Hallsta. 
 
 

Lotte Björe träning!

Nu börjar då Lottaträningen och jag har tagit med Spirit upp till Sura. Förra gången det var Lottaträning hade jag också med mig Spirit så jag tänkte att det var lika bra att ta med honom igen, Lotta kommer för att göra någon typ av utvecklingskoll så då tycker jag att man borde ha samma häst (sen så tycker jag mera om Spirre än ridskolehästarna). Sura har jättefina hästar men det är ingen som riktigt fallit mig i smaken. 
 
Efter träningen blir det teori med Lotta, har ingen aning vad det ska handla om men jag kommer troligtvis vara så inne i hennes föreläsning att jag knappt kommer blinka. 
 
Ha en bra dag!
 

Då var det kväll!

Som jag lovat så har jag nu skrivit tre inlägg idag! Hoppas nu att filmen går att kolla på för orkar inte sitta och ladda upp ännu en till, haha.
 
 
Pojkarna idag fick en uteritt med både trav och galopp samt lite skogsridning. Längesen jag red i skogen så kände att det var på tiden men... Det hann bli mörkt när jag skulle rida Elmer, eller asså det var ljust när man hade öppna fält bredvid sig men inne i skogen var det becksvart! Min puls var inte under 100, hehe. Men som tur var så trivs Elmer väldigt bra i skogen så då var han hur lugn som helst till skillnad från när man rider förbi lite hus och liknande då han får syn på något (vet inte alltid vad han kollar på) och börjar backa... Men travar man och han inte får chansen att bryta av så brukar det gå bra!
 
Spirit var som alltid när man är ute, lite emot att galoppa bortåt men hemåt får han nya krafter och bromssträckan är då 500m...
 
Imorgon blir det Lottaträning med Spirre och på kvällen Yannicträning med Elmisen, sov gott och dröm sött!
 

Filmen från igår??

Hade tydligen blivit lite knas med filmer från igår men jag hinner inte fixa till det nu utan det gör jag ikväll när jag är klar med hästarna. Jag kan kolla på filmen men det kanske är för att det är jag som gjort den, men på mammas (pappas) dator så gick det inte.
 
Men den som väntar på nått gott blir aldrig fet ;)
 
Ha en bra eftermiddag, nu ska jag åka ut till pållarna innan de blir allt för sura!
 

Tre inlägg/dag

Nu ska vi se om jag klarar det... Ska försöka göra tre inlägg/dag. Har inte riktigt någon aning om vad alla ska handla om men vi får väl se vad som ploppar upp i huvudet. 
 
Anledningen till att jag ska försöka skriva så mycket är för att jag ska följa Lisas "regler" som lyder så här: Minst tre och max sex inlägg/dag. 
 
Så jag ska försöka hålla mig till tre inlägg/ dag och så får vi se hur länge det håller i sig!
 
Ha en toppen dag!!!
 

Elmer - Pay'n Jump

Skrittade och travade lite ute i paddocken men det var väldigt blåsigt och inte det bästa underlaget så vi gjorde det bästa av situationen. Blev inropad på framhoppningen två starter och en höjning innan det var min tur, visste inte om det när jag gick in på framhoppningen men märkte det ganska snabbt så hoppade inte alls mycket men fick ändå ett par bra språng så även om jag hade haft tid hade jag inet hoppat mycket mer. 
 
På banan går allt jättebra, visst är det tydligt när vi inte riktigt är samspelta och Elmer inte riktigt orkar bära sig själv. Han börjar då trava och jag ser allmänt klumpig ut. Men bortsett från det kändes det som att det var bästa runad hittills även fast vi fick ett pet, men det får han ta på sig för galoppen var bra och avprångspunkten var bra så jag glömmer bort det lilla nedslaget. 
 
på framhoppningen till 1m blir allt bara kaos och jag litar inte på honom och blir osäker för att det är ganska så läskigt att vara uppe bland lamporna när han gör sina toksprång... Så jag gjorde att han stanna flera gånger och på grund av det så stannade han när vi kom bra och jag sa hoppa så jag får skylla mig själv. 
 
Inne på banan börjar det lite jobbigt men rullar på bra efter första hindret. Till hinder 4 så tappade jag min ytterskänkel någonstans på vägen och vägen blir urkass, så jag tar på mig det nedslaget. Hindret efter tar jag också på mig, han springer på sidan för att jag gjorde honom osäker på framhoppningen och jag har skällt ut mig själv rejält för det. Sen blir resten av banan jättebra, blev lite kaos på vågplanket men lägger ingen större vikt på det.
 
Är jättenöjd över känslan i 90 och det är min bästa runda i 100 så jag är glad!
 
 

Spirit - ponnyn värd att älska!

Pay'n Jump men Elmer idag 90, 1m. Skriver mer om det tillsammans med filmen.
 
Spirit fick en tur ute med mig, Linn och Hux. Det kändes verkligen att jag hade en ponny idag och det är en så stor skillnad mot storhäst. Även fast Elmer inte är så stor så är det andra rörelser och andra beteenden som gör den stora skillnaden. Spirit var jättefin, jag krävde ingen av honom men han sökte sig lite framåt neråt när vi travade och det kändes jättebra, sen ett plus i kanten är att han tar ut steget mer när han är ute (helt omöjligt att sitta i traven då men det är svinfin). Så idag var en väldigt positiv dag för mig och Spirit. 
 
Nu ska jag ha en liten "Pamper Evening" bara för att sätta en prick över I:et för dagen!
 

Ramlade jag av?

Okej... Vet inte riktigt hur jag ska räkna med dagens avsittning/avramling.
 
Jag red barbacka på Elmer idag och när jag ridit färdigt ställde jag upp framför stallet, släppte tyglarna och skulle sitta av genom att ta benet över halsen istället för över rumpan (brukar göra så när jag rider barbacka för att inte krossa mobilen). Har gjort det massvis med gånger på Elmer men den här gången så nosar han på snöskyffeln som står bredvid ingången till stallet (bilden nedan visar den) och helt plötsligt hoppar Palle (stallkatten) fram ur sitt lilla kryp in under snöskyffeln varav Elmer hoppar jämnfota bakåt. Det resulterar i att jag som nästan fått över benet flyger upp och sen landar på höften på backen... 
 
Vet inte riktigt om jag ska tolka det som en avramlig men jag landade inte på fötterna fast jag var ju ändå på väg av?
 
 

Tävlingterminen!

Spirit
 
Kinda 14/4 - fälttävlan
Nynäshamn 12/5 - Stilterräng?
Åkerbo 2/6 - fälttävlan
Mantorp 28/7 - fälttävlan
Hofors 2/8 - fälttävlan
Baståsen 17/8 - fälttävlan
Tågarp 23/8 - LAG-SM
 
Elmer
 
Hallsta 21/4 - Hoppning
Vänsta 11/5 - Hoppning
Köping 5/7 - Hoppning
 
Blir mer i höst med Elmer då det inte är något med Spirit men höstplaneringen kan jag skjuta fram någon månad.
 

Ännu en till film!

Träningen från i torsdags!
 

RSS 2.0