Dagens ridning 19/11-12

Elmer skulle få jogga lite i paddocken efter skrittvilan, kollas om han var okje osv. men det var han inte. Han visade inte mycket men det fanns orenhet där och jag vågade inte rida mer för jag vill definitivt inte att han ska bli värre. Imorgon blir det nog till att skritta en sväng då med för han visar inget i skritten utan det är bara i traven. Sen på onsdag så kommer massören ut och ska massera igenom honom för att kolla om det är någon överansträgning. Känner mig jättetaskig som har gått på så hårt med honom...
 
Spirit fick en skrittur dels för att han gick en del igår och jag tyckte att han hade gjort sig förtjänt av en chill dag sen så hade jag inte så mycket lust att rida efter att Elmer inte var fräsh. Så det finns inte så mycket att berätta om "passen" idag, det blåste svinkallt och det var allmänt inte mysigt att rida idag. Men man måste ta sig igenom de dagarna också för att ha hästar är en livsstil!
 
Bild från att jag och mamma skrittade ut i lördags (min mamma har jättemycket träningsvärk idag, mohahahah).
 
 
 

Pay'n Jump - Bästaste Spirit levererade idag!

80cm
 
Framridningen blev väldigt lång för det var en massa starter och vi kanske tog ut honom lite tidigt men han hade redan stått i transporten jättelänge så det kändes ändå bra att vi tog ur honom när vi gjorde det. Det jag tänkte på under framridningen var bara att få fram honom, då inte försöka se fina ut som jag alltid brukar göra... Idag var det tillåtet att vara oprydlig. På framhoppning så hoppade han som en gud och allt var verkligen super!
 
Inne på banan så vet jag inte vad som hände. Spirits bjudning var något som jag inte känt på länge och då menar jag tillbaka till den tiden då han inte var fysiskt kapabel till att korta sig. Det var så grymt härligt men det kändes väldigt flängit men vi gick nolla så jag brdde mig inte ett skvatt om det!
 
 
90cm
 
Framriningen blev bara att skritta för det var inte så mycke starter mellan mina starter för jag startade bland de sista i 80 och första i 90 vilket jag tyckte var väldigt skönt. Inne på framhoppningen så ville Spirit inte alls som jag ville, han rev och han stanna och en gång stannade han men hamnade i oxern. Allt var verkligen kaos! Men jag gissar att det var för att det var trångt för det var en massa andra storhästar där som tyckte att de kunde stå lite överallt och brydde sig inte så mycket om att jag ville hoppa. Jag blev jätteorolig och ville inte riktigt gå in på banan för att det hade blivit som det blev på framhoppningen.
 
Men jag går in på banan och Spirit blir precis som i förra klassen och jag började små le för mig själv. Det var så sjukt kul att känna den bjudningen hos honom. Vi gick nolla även i 90 och jag är jätteglad men jag tror ändå inte riktigt på att vi gick nolla i båda klasserna, det var ett tag sen. Spirit visade sig från sin bästa sida idag och jag är så stolt över honom! :)
 

Visste du att:

Hästen är inte skapt för att bära en ryttare på ryggen och han måste därför lära sig att bära på rätt sätt. All ridning medför en förslitning av hästen och det gäller att anpassa hästen till arbetet på ett sådant sätt att detta slitage blir så litet som möjligt.

 

Skjuter hästen inte på med bakbenen och släpper ryggmuskulaturen kommer ryttaren att sitta på skelettet och hästen rör sig med förkortat steg vilket i längden leder till onormala förslitningar och i värsta fall obrukbarhet.

 


Dagens ridning 16/11-12

Spirit fick ett pass i paddocken idag, inte så jättejobbigt för jag har lite träningsvärk i ryggen och så fick jag en massa hostattacker... HATAR ATT VARA FÖRSKYLD! Så jag har inte de bästa förutsättningarna att ge Spirit de bästa förutsättningarna för tillfället. Men han fick springa runt i paddocken och känna sig allmänt glad, för jäklar vilken bjudning han fick. Tror inte att han har skrittat så fort som han gjorde någonsin när jag skrittade av så någonting måste jag ha gjort som fick honom att verkligen vilja trampa på.
 
Nu ska jag käka och sen blir det till att kolla på The Vampire Diaries!!!! OCh ja för er som inte visste det jag är en av dem som är "crazy about" den serien ;)
 

Visste du att:

För att hästen ska bruka sig på mest ändamålsenliga sätt måste han ”gå på tygeln” vilket innebär att han bjuder framåt samt går med eftergift i nacken och med en lätt, mjuk och stadig förbindelse med ryttarens hand. Gör han detta utnyttjar han den påskjutande kraften i bakbenen och bär upp ryttaren med sin ryggmuskulatur.

 


Morgonpigg var det här!

Elmer har redan fått sin skritt tur för idag. Har ju då ltie sovmorgon på fredagar så jag offrade min dyrabara sovtid till att åka ut till stallet för att skritta lilla rundan med Elmer. För att vara lite oren tyckte jag att han klev på riktigt bra men det var lite läskigt att gå förbi en stillaståenda lastbil som lät.
 
Spirit får sitt pass ikväll för att rida två stycken på morgonen blir nog lite stressigt. Fast tanken med att jag red Elmer nu på morgonen är för att jag kanske ska kunna hitta på något som inte har med hästar att göra efter att jag fixat med Spirit ikväll. Tillbringar så himla mycket tid i stallet nu, har inget emot det, men det kan vara lite roligt att umgås med lite kompisar ibland, haha.
 
Ha en bra dag!
 
Måste ta och fixa lite bilder på Elmer för de enda som jag har är de som jag lägger ut på instagram och ni ser ju vilken kvalitet som det är på de bilderna ;)

Förbannad var ordet!

 
Suck... Det blev bara en framridning för mig och Elmer idag för han var inte helt ren, då inte skitig utan han visade lite hälta. Men han var inte halt han bara gick konstigt? Jag tyckte det kändes precis som vanligt för han brukar vara lite stel i början men brukar komma igång och eftersom att vi haft en veterinär ute som besiktat honom och att han inte då visade något och har känts likadan hela tiden så slutade jag tänka på det.
 
Karin kollade väldigt noga under hela framridningen hur han gick och han blev itne bättre tyckte hon så vi fick åka hem igen. Bajs! Jag har inte hoppat på typ en månad och senast jag hoppade var det en runda på 70cm med Spirit så det var liksom inte hoppning, var så himla sugen på att hoppa idag och jag var verkligen på mitt bästa "hopphumör" idag för jag var lite flummig. Men nu så är jag bara förbannad/besviken men varför han var lite oren beror troligtvis på träningsvärk eller halk i hagen. Han stod ju igår och han blev riden ganska hårt från söndag så han kanske hade behövs jogga bort lite träningsvärk igår för att inte bli stel? Vem vet, nu blir det till att skritta några dagar vilket betyder att det inte blir en pay'n jump för Elmer men jag har sån hoppabstinens så jag tar med mig Spirit istället.
 
 

Väldigt mycket blandade känslor idag????

Denna dag har för det mesta varit ett rent helvete... Näsan min vill inte vara normal utan den måste vara täppt och allmänt jobbig. Är verkligen dunderförskyld och så skulle man ha praktik på det. Men när jag väl började jobba på så jobbade jag på utan att klaga, sen på lunchen klagade jag rätt mycket över mitt tillstånd för mig själv. Efter  lunch så skulle Ullrika rida och de brukar hoppa på onsdagar så man får vara med i ridhuset för att se till att alla bommar ligger på plats men dagens stor förvåning kom när Ullrika frågade om jag ville rida. Så jag fick rida runt lite på ett sto som heter Indora och om jag minns rätt så är hon en 4-åring. Hon var jättefin och snäll (har sett Charlie rida henne tidigare och då har hon varit väldigt märrig) men hon gjorde ingenting med mig. Ullrika red samtigigt på en annan häst som jag inte kände igen och hon började vara på mig lite om min sits... Inte så konstigt för den ser förjävlig ut, jag tyckte det var svinjobbigt för Indora var inte riktigt framme så jag ville först få fram henne men, men ännu lite mer tjat om min sits skarad inte.
 
I slutet av passet (när jag skrittade av) så gick strömmen på hela anläggningen och varför vet vi inte. Det som var drygt var att det var strömlöst även ute i Lärbo... Hade tänkt att grabbarna kunde vila idag på grund av hur jag mår men Josse ville ut en sväng med Spirit så Spirit fick lite träning idag i alla fall. Elmer å andra sidan fick vila men han ska iväg till Dingtuna imorgon så jag tror inte att det kommer gå någon nöd på honom. Men trots att Josse skötte Spirit och Elmer fick vila var vi tvugna att fixa med deras mugg i mörkret... Det var bara att sätta på dig pannlampan när man gjorde allt stallarbete och fixeriet med hästarna.
 
Man märkte verkligen hur mycket en lampa gör när man är tvungen att göra allt i mörker. Man tror man skulle kunna göra vissa saker men ögonbindel ut i stallet för man har gjort det en miljon gånger men det är faktiskt svårare än vad man tror!
 
Om ni blev nyfikna på vem Indora är så är det hästen på bilden :)

Visste du att:

En halvhalt är en övergående förhållning av

hästen under rörelse, varvid steget för ett

ögonblick kortas och tempot minskas – dock utan

att livligheten i trampet går förlorad.

 

VARFÖR MAN GÖR EN HALVHALT:

 

Övar ryttarens koordination och timing

  Ökar hästens uppmärksamhet, förberedande syfte

  Förbättrar/bibehåller balans/form

  Nödvändigt för samling

  För att kunna rida kontrollerat

 
 

Dagens ridning 13/11-12

Spirit reds idag av Jessica vilket jag är jättetacksam för, hade inte orkat rida två hästar efter skolan idag för min kropp är fortfarande inte helt hundra efter att jag varit sjuk. Men i alla fall så gick Spirit som en liten durasellkanin... Han sprang runt och runt och runt och runt i traven och Jessica försökte få honom att gå lite lugnare och vila på steget men nej han sprang på.
 
Elmer å andra sidan var lite segare idag och han börjar verkligen bli irriterad på mig nu, haha. Men jag vill att han ska vara i tävlingskondition till våren och när det är 1m snö så är det svårt att trimma dressyr hemma i paddocken så jag måste hinna med det nu. Sen så har jag någon konstig mekanism i mig att när jag är lite dåligt så måste jag överbevisa för alla andra att jag inte är dålig så nu när jag sitter här framför datorn kommer jag snart somna med tanjentbordet som kudde...
 
Tänkte även dra igenom resten av veckan lite snabbt och den ser ut så här:
Onsdag - Praktik, Elmer skrittas, Spirit intervalltränas kanske?
Torsdag - Studiebesök i Dingtuna prästgård, Spirit dressyr eller galopp träning, Elmer hoppträning i Dingtuna Prästgård
Fredag - Normal skoldag, Elmer rids ut (kanske innan skolan börjar), Spirit blir riden av Josse samtidigt kanske annars dressyrtrim efter skolan
Lördag - Elmer dressyrtrim, Spirit markarbete
Söndag - Elmer pay'n jump (80,90), Spirit åker kanske till ridhus?????
 

Fick en minut över

Har nyss ridit på en liten fux märr som heter Goofie här på Sura och det var en super söt liten C-ponny. Ja, jag som är 170cm fick rida en C-ponny, har inte ridit det sen jag köpte Spirit och ärligt talat red jag inte mycket C-ponnysar innan det heller så det är ett antal år sedan.Hon är en liten dam som inte riktigt ville som jag ville och det började redan när jag skulla ta in henne från hagen. Vi sprang runt som två idioter för att jag ville fånga en häst som tydligt inte ville bli fångad. Men hon var snäll dock en aning seg inne i ridhuset men jag lyckades få fram henne och hon gick värsta fint större delen av passet och jag blev så stolt över mig själv.
 
Nu så ska jag bara vänta på att den andra gruppen i klassen rider klart och sen så ska jag åka hem till Elmer och rida honom för idag har Jessica Spirit. Så idag behöver jag nog inte vara så länge i stallet och jag behöver verkligen hem och plugga/kolla på gossip girl.
 

Bara en massa "Dagens ridning"

 
Just nu känner jag att jag vill skriva om lite annat här på bloggen och jag blir värsta inspirerad av många andra bloggar men när jag väls ska skriva något så är det enda som jag kommer på att skriva är just hästarnas ridning för dagen. Jag tycker själv att det är roligt att läsa de inläggen på andra bloggar men jag tycker att bloggarna är mer intressanta när det finns lite variation. Jag skulle inte föjla min egen blogg om det inte var så att den var min. Men jag har så jekla svårt att komma på något intressant att skriva. Det som är jobbigast är attnär jag har en idé så blir inlägget sju mil långt eller två meningar?? Det finns inget mellan ting.
 
Varför jag skrev det här är nog för att jag är lite desperat efter lite andra sorters inlägg och jag har en väldigt skrivlust just nu så då fick det bli de här orden!
 
Ha en bra dag!!
 
 
 

Dagens ridning 12/11-12

 
Elmer fick ett dressyrtrimmpass i paddocken, ungefär samma som igår men jag var nog ännu jobbigare idag enligt honom. Det enda som jag krävde av honom att han skulle kliva på och sen vila på steget i traven och samtidigt vara i en hyfsad form, det var riktigt jobbigt för min del för jag kan ju då säga att Elmer inte riktigt ville sammarbeta. Han ville ta så små steg som möjligt när jag satte mig ner i traven men samtidigt kunde jag inte rida lätt för då var jag inte tillräckligt still och han förstod inte riktigt vad jag ville... Sen i galoppen ville jag att han skulle bära sig själv i ett varv på en volt i båda varven och i höger varv så var det inte så svårt men fy satan vad arg man kunde bli i vänster. Visserligen utmanade jag ödet väldigt mycket igen och Elmer kanske inte är på den nivån än men om man inte testar hur ska han då kunna lära sig??? Det som är jobbigt med han galopp är att man får hela honom i handen och det är jättejobbigt så jag orkar inte hålla honom, jag vill ha ett stöd på tygeln men inte hela hästen i tygeln! Det blev lite rodeo då jag kom åt honom med skänkeln så att han inte kunde hänga sig på bettet och jag bar drev på och det var en gång som han gjorde något ganska krafigt och då petade jag på med pisken och då hoppade vi runt lite överallt i den lilla paddocken men jag fick igenom min vilja tillslut, mohahaha!!
 
 
Spirit fick faktiskt samma pass men jag ville inte riktigt jobba honom så jättemycket idag pga av att han var så himla duktig igår och han behövdes bara kännas igenom och jogga bort eventuell träningsvärk. Men när jag ridit fram märkte jag att han var hur stel som helst i vänstersidan så det blev till att jobba lite ställning, böjning för att få honom runt innerskänkel. Detta jobb tvingade då mig att släppa stigbyglarna och sitta och jobba med magen... Har inte gjort det på ett tag för jag har varit alldelles för lat, kommer nog kännas lite i magen imorgon då Spirit inte är den lättaste hästen att sitta på i traven. Han till skillnad från Elmer springer i traven när han tycker det är jobbigt och det är väldigt jobbigt att jobba då men jag är glad över att Spirit blirvit lite mer sitt gamla jag för det var en period som det fanns nada bjudning i något arbete men nu så finns det gått om det!!
 
 

Dags att blogga kanske??

Jag har varit sjuk hela förra veckan så det är därför det har stått lite still här. Jag hade ingen ork att skriva för all ork som jag hade gick till att skritta lite med grabbarna. Eftersom att jag inte var i mitt livs bästa skick så fick Spirit och Elmer en väldigt lugn vecka då jag blev typ yr varje gång jag rörde mig för fort. Men nu så är jag back on track, haha.
 
Igår så fick Elmer ett litet dressyrpass i paddocken där jag utmanade ödet en hel del och han tyckte att jag var en liten irriterande bitch och ville få mig att sluta ställa krav på honom men jag gav inte upp! Det jag blev förvånad över var att han gav upp förvånadsvärt fort och gjorde precis som jag sa så det blev inte ett jättelångt pass just för att han gjorde en sak som var väldigt jobbig för honom och jag ville inte sätta ännu mer krav på honom.
 
Spirit fick ett pass i ridhuset efter att jag varit på Harkus möte och fy fasiken va fin han var. Jag red lite skolor och allt gick verkligen superbra och Spirit höll formen i allt förutom i slutan i vänster varv då han tyckte det var svinjobbigt. Men vi fick till ett par bra slutor även där, min lilla ponny är helt fantastisk! Innan vi fick hem Elmer så tyckte jag att Spirit hade kommit långt i sin utbildning från det att vi köpte honom men det är inte förens när vi fick hem Elmer som jag verkligen känner hur duktig Spirit har blivit under dessa år vi haft tillsammans.

Dagens ridning 4/11 -12

Idag fick båda pojkarna komma ut på en liten galopp runda. Det blev inte lika mycket galopp med Spirit som det blev med Elmer men det var för att jag var tvungen att rida en omväg till galopp vägarna på grund av att det var jägare ute som skulle skjuta nått rådjur. Men jag tror inte att Spirit dog av att få en lång skrittrunda med lite galopp. Elmer fick då lite mer galoppträning vilket är bra för det är han som behöver den mest. Det gick jättebra och lugnt med Elmer för det var en del saker att titta på så varken han eller jag ville rida iväg i full galopp som jag ibland brukar göra med Spirit. Det blev lite intervaller för Elmer och då i lite lägre tempo vilket är jobbigare för dem.
 
Är nästan klar med stallet för idag, det enda som är kvar nu är att vi ska ha ett stallmöte vid 5 och efter det ska vi göra rent pojkarnas karleder då de har lite mugg. Efter det så blir det hem och kolla igenom matten för jag har prov imorgon om mina lärare kommer ihåg det...
 
 

Dagens ridning 3/11-12

 
Elmer fick en liten tripp till ridhuset i Hallsta för ett pass dressyr och det gick jättebra med lastningen i vår transport visserligen så gick han inte in på en gång men han stod med två hovar på rampen ett bra tag och bara stod där. Men tillslut så lyckades vi få in även rumpan i transporten och han såg verkligen jätteglad ut när jag klappade honom och sa att han var duktig.
 
När jag red så var han först väldigt spänd och tittade på allt omkring och lyssnade på allt förutom på mig, det var ju så mycket nytt så han hade lite svårt att koncentrera sig på mig. Men när han hade tittat klart och vant sig vid ljuden blev han riktigt fin. Han blev lite sur ett par gånger men det enda han gjorde var att låta som en gris. Jag jobbade lite olika sorters skänkelvikning i både skritt och trav och han gick jättejättefint! Sen i galoppen försökte jag kolla hur långt jag kunde öka och minska för att se vad som behöver stärkas. Ökningarna var det inga problem med men minskningarna var riktigt tuffa och det var då han lät som en gris. Jag är riktigt nöjd över passet för jag fick en riktigt bra känsla i alla gångarter, men jag tror att jag kanske var lite hård för när vi skulle lasta igen så stod han nästan och sov när han var halvvägs in i transporten.
 
 
Spirit min underbara Spirit fick ett dressyrpass även han men hemma i paddocken och jag övade på dem vanligtvis hopplösa övergångarna men idag, idag så var de helt fantastiska för att vara Spirit. Avbrott från högergalopp till trav brukar vara hemska och jag vet inte hur jag ska få dem att funka men idag blev det inte ens ett jättetravsteg precis i avbrottet som brukar få mig ur sadeln. Det sa bara plupp och så var det trav, no big deal! När jag skrittade hem så kunde jag inte sluta gråta för jag var så himla lycklig att det för en gång skull funkade med de där jäkla övergångarna. Idag påminnde Spirit mig om hur mycket jag verkligen älskar honom och hur underbar han är, man får kämpa och man får ta smällar men när man får tillbaka något så får man en sådan känsla att man klarade att ta sig igenom skiten och man får känslan att man äntligen har lyckats!

Ingen ledig stund!

Igår var det till att gå upp tidigt för att mogonfodra hästarna sen hem och äta frukost och packa till spökkvällen. Sen så var det iväg till stallet igen för att rida ut på pojkarna tillsammans med Josse och efter det hem och hämta grejerna inhandla det sista i matväg till spökkvällen och sen iväg till Hallsta. Där blev det till att pynta cafeterian, sätta ut spökrunda, förbereda alla lekar osv. Dagen sa ba swoosh och så var det slut och jag var uppe i 19h igår vilket tog på krafterna...
 
Nu på morgonen så skulle man städa och ta bort allt som vi pyntat fram och det är inte direkt min favorit syssla men det måste göras. Det som är allra jobbigast är att plocka ner den där jäkla spökrundan som tar en evighet och balsnören som är nån km lång som ligger i en höpåse är jäkligt tung!
 
När man nu är hemma så blir det till att äta lite mat sen iväg ut till stallet och så ska vi åka till ridhuset med Elmer och Spirit kommer nog få ett pass i paddocken hemma vid stallet. Vi får se hur Elmer reagerar när han ska gå in i våran transport och sen kommer till Hallsta men jag tror inte att det ska vara några problem.
 
Jag och min älsking Linn , haha :D
Jag och Jonna hade det kul ute i mörkret...

Dagens ridning 1/11 -12

 
Elmer fick börja idag för jag ville rida när det var ljust (är läskigt nog på det nya stället). Han var lite lagom på tårna men blev bara rädd för en sak på väg till paddocken och det var en stor sten?? När vi sen kom till paddocken så var harven väldigt läskig men han vande sig vid den väldigt fort. Men han var väldigt spänd och kunde inte slappna av riktigt och det påverkade ridningen men vi ska inte köra igång med hårdträning på en gång utan vi ska ha en mjukstart och sen trappa upp träningen vart efter. Idag ville jag bara att han skulle få se sig lite omkring och lära känna omgivningen och därefter slappna av och känna sig trygg.
 
Jobbade lite skänkelvikning i skritt på ena långsidan och så red jag lite serpentiner i trav och Elmer trivdes med att gå runt och få tänka på lite annat än det som fanns omkring. Visserligen blev han lite sur nån gång ibland och så åt mig att inte kräva så mycket av honom, då gav jag honom ett mindre hårt kommando men gick på samma igen nästan på en gång och då gjorde han som jag sa och gick jättefint.
 
 
Spirit fick samma pass han med men av honom kan jag kräva ännu mer så det blev ett lite tuffare pass för Spirit. Han var dock väldigt pigg och hade en bjudning som jag inte känt när jag setat på honom sen jag vet inte när. Det var jättehärligt att känna den bjudningen men det var inte lätt att sitta i den traven... Sen i galoppen så var han väldigt stöting och dryg i höger varv så jag galopperade på högervolten hur länge som helst men vi hittade en rund och fin galopp även där, vänster varv är ju inga problem och jag förstår inte riktigt varför det är så annorlunda i de olika varven men det blev ju bra tillslut.
 
 

Välkommen till ditt nya hem

Idag blev det till att gå upp tidigt för at åka ut och morgon fodra hästarna. Det var när jag kom ut till stallet och fick se att Elmer var i boxen som jag verkligen förstod att det är på riktigt! De fick äta sin frukost i lugn och ro och sen fick de komma ut i hagarna och det var lite roligt att se hur Elmer undersökte varenda liten del av hagen. Vi stod och tittade en stund för att vi ville se hur han reagerade och det var lite roligt att se Spirit för han stod vid grinden i sin hage och ba: Varför står ni och kollar på honom för??? Sen blev det lite race när en trakor körde förbi, benen var lite här och var och svansen stod rätt upp hos både Elmer och Spirit.
 
Elmer får stå i egen hage tills han är besiktad och det är på måndag så efter det så kommer Spirit få en hagkompis. Tror att Spirit är lite deppig just för att han går själv men på tisdag så kanske han kan få bli lite gladare.
 

RSS 2.0